Het Hallelujah in één dag

 

 

Tutti-repetitie in de middag (foto Tom Ruijfrok)

 

Het was zaterdag 26 november een drukte van jewelste in de Noorderkerk in Spakenburg. De Koninklijke Christelijke Koor- en Oratoriumvereniging Hosanna hield daar, ter afsluiting van de viering van het 105-jarig bestaan, een Messiah-scratch.

 

Iedereen die dat wilde mocht meezingen, en het Nederlands Begeleidingsorkest mocht meespelen.

 

Het was de eerste keer dat koor en orkest samenwerkten, en beide partijen zeiden aan het eind van de succesvolle dag te hopen op een snelle herhaling.

 

In de ochtenduren werden de 90 leden van Hosanna en de niet minder dan 130 gastzangers uit het hele land onder handen genomen door dirigent Eric Kotterink. In de middag kregen zij gezelschap van ons orkest, voor een intensieve, drie uur durende tutti-repetitie. En daar hoorden we Händels meesterwerk met de minuut groeien!

 

's Avonds was er natuurlijk een integrale uitvoering, waar ook nog eens enkele honderden muziekliefhebbers op afkwamen. En wie dat wilde mocht het beroemde Hallelujah zomaar meezingen!

 

Bijzonder aan het project was ook de lokale inbreng bij de solisten: zowel sopraan Alice van der Geest als mezzo-sopraan Marian Dijkhuizen hebben Spakenburgse roots. Zij werden zaterdag gesecondeerd door ervaren krachten als Robbert Overpelt (tenor) en Bas Kuijlenburg (bas).

 

Ook de door Hosanna geleverde clavecinist Stefan Heinen (in het dagelijks leven constructeur bij de betonfabriek VEBO) zorgde voor de nodige regionale ondersteuning. Voorzitter Geertje Heijnen was zichtbaar trots op al dat lokale talent.

 

En nu maar hopen dat er van de gastzangers enkelen bij Hosanna blijven hangen. Want dat was natuurliijk óók een beetje het doel van deze bijzondere dag...

 

Wat vond u van het concert, het koor, het orkest en de samenwerking? Laat het ons weten per e-mail!

 

Reactie van Henny Koelewijn: 'Het was zaterdag een groot feest, als lid van Hosanna heb ik enorm genoten van deze dag, dit is zeker voor herhaling vatbaar'.

 

Reactie van Sida Hopman: 'Genoten heb ik van jullie muziek. Het was een fantastische dag! Hopelijk horen we u nogmaals. Hartelijke groet!'


 

Weihnachtsoratorium in Oss

 

Orkestrepetitie op zaterdag.

 

Een mooi Weihnachtsoratorium in november, kan dat? Nou en of. Het Vocaal Ensemble Oss bewees het zondag 20 november in de Heilig Hartkerk, daarbij begeleid door het Nederlands Begeleidingsorkest.

 

Vocaal Ensemble Oss is een oude bekende van het orkest. Al drie keer voerden we met elkaar de Matthäus Passion uit in de Heilig Hartkerk en inmiddels kan er gesproken worden van een passietraditie. In 2013 staat de Marrhäus weer op het programma.

Op 20 november stonden de delen 1, 2, 3 en 6 uit het Weihnachtsoratorium op de lessenaars.

 

Zaterdagochtend was er een orkestrepetitie met solisten en 's middags de generale met koor, waarvan een enkel lid de partijen toch wel wat aan de hoge kant vond.
We hebben heerlijk met elkaar gewerkt en iedereen had zin in het concert, de volgende dag. Niet alleen koor en orkest maar ook de solisten Moira Johnston (sopraan), Lisinka de Vries (alt), Rik Henning (tenor) en Joep van Geffen (bas).


Vocaal Ensemble Oss is een uitstekend koor. Misschien heeft dat ook te maken met het feit dat dirigent Mario Veldpape zelf ook zanger is.

Het publiek genoot zichtbaar van de muziek van J.S. Bach en de prestaties op het podium.


Als orkest kijken we terug op een mooi project en een harmonieuze samenwerking met koor, dirigent en solisten.

 

Wat vond u van het concert, het koor, het orkest of de samenwerking? Laat het ons weten per e-mail.


Bekijk voorwaarden Voorwaarden - © Nederlands Begeleidings Orkest