Jubileum

Dit jaar viert het Nederlands BegeleidingsOrkest haar 25-jarig jubileum.

 

In die 25 jaar heeft het orkest meer dan 130 werken gespeeld; het spreekt voor zich dat het leeuwendeel daarvan werken zijn voor koor, solisten en orkest. Uit het enorme rijke arsenaal hebben steeds dirigenten en koren een keuze gemaakt en het NBO gevraagd aan een concert mee te werken.

 

Om het jubileum te vieren heeft het NBO zelf een keuze gemaakt; composities die tot het hooggebergte van de muziekliteratuur behoren, echter die weinig tot zelden te horen zijn.

In oktober wordt twee keer een programma uitgevoerd met het Stabat Mater van Gioachino Rossini (1792-1868) en van Karol Szymanowski (1882-1937).

 

Het Stabat Mater is een liturgisch gedicht uit de vroege middeleeuwen. Deze hymne beschrijft de smart van Maria bij de kruisdood van haar zoon.

 

Rossini kreeg in 1833 vanuit Madrid een opdracht tot het schrijven van een Stabat Mater; in 1842 voltooit hij dit werk en wordt daarmee zijn laatste meesterwerk. Zijn het openings- en slotdeel diepreligieus, in de aria’s is duidelijk de operacomponist te horen.

 

Het overlijden van de dochter van zijn zus was voor Szymanowski aanleiding tot het componeren van

zijn Stabat Mater. De tekst, en dan zeker in het Pools, ‘geeft een diepgaande reflextie op de

rouwende moeder”. Szymanowski zegt zelf dat hij ‘ernaar zocht om een concrete compacte vorm te geven aan wat werkelijk en toch ontastbaar is in het geheime leven van de geest’.

 

De uitvoering van het Stabat Mater van Szymanowski wordt door de Poolse Ambassade in Nederland extra ondersteund omdat dit jaar 75-jaar Slag bij Arnhem herdacht wordt. Daar zijn destijds veel Poolse militairen bij betrokken geweest. Eveneens wordt 100 jaar hernieuwd Pools-Nederlandse betrekkingen gevierd.

 

 

Het andere jubileumprogramma wordt in november 2019 en november 2020 gespeeld en bestaat uit twee prachtige composities van Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847).

 

Psalm 42, ‘Wie der Hirsch schreit” schreef Mendelssohn tijdens zijn huwelijksreis in 1837. Hij noemt

het zelf zijn ‘beste compositie voor kerkmuziek”.

 

Zijn leerling Robert Schumann zegt dat met deze psalm 42 ‘het hoogste niveau in de kerkmuziek, ja in de nieuwe kerkmuziek in het algemeen, bereikt is”.

 

Symfonie nr. 2 opus 52 (Lobgesang) is geschreven na de 3e en 4e symfonie voor de viering van 400 jaar boekdrukkunst in 1840. Mendelssohn noemt dit stuk een Symfonie-Cantate om vergelijking met Beethovens negende tegen te gaan. Na een magistrale inleiding voor orkest wordt lof gezongen door koor en solisten.

 

 

Vrijdag 11 oktober in de grote kerk te Almelo met Sursum Corda olv Eric Kotterink, Stabat Mater.

 

Vrijdag 25 oktober in het concertgebouw te Amsterdam met het AGK olv Paul Valk, Stabat Mater.

 

Zaterdag 23 november in de Jacobikerk te Utrecht met Sonante Vocale olv Patrick Pranger, Mendelssohn.


Zaterdag 7 november 2020 in de schouwburg te Emmen met het Toonkunstkoor Emmen olv Jassen Raykov, Mendelssohn.

 

 

Bekijk voorwaarden Voorwaarden - © Nederlands Begeleidings Orkest